суботу, 6 вересня 2014 р.

Саморобні світлодіодні задні ліхтарі на Mercedes Benz 126

Кому ліньки читати. Альбом фоток тутка!


Хочу світлодіодні ліхтарі на мій мерседес.
Сказав одного разу мій товариш. Хочеш, зробимо – сказав я! Так і почалася ця історія завдовжки півроку. Суть витівки – замінити лампи розжарювання у задніх ліхтарях 126 мерседеса на світлодіоди. Необхідно зберегти первозданний зовнішній вигляд фари. Необхідно зберегти відбивач, про всяк випадок, раптом не вийде зі світлодіодами.

Із яких світлодіодів робити? 

Перше що спало на думку - Піраньї або Piranha LED.
Для цього у китайчиків було замовлено по 1000 світлодіодів червоного, жовтого та білого кольорів.


Світлодіоди бралися найдешевші, які тільки вдалося знайти на аліекспресі. Забігаючи на перед скажу, коли почав паяти, звернув увагу, що кристалики різні у червоних світлодіодів. Закралася підозра, що і світять вони по-різному. Мало того, що світлодіодів червоних було найбільше. Половина були на одних кристалах яскравіші, а інша половина на інших кристалах тьмяніша. Мало того деякі (штук 30 з 1000) зворотної полярності. Ще кілька десятків вигоріли в перші кілька годин роботи на столі. Коротше перед паянням інших хустку світлодіоди довелося перебрати, підключити кожну і перевірити.

Жовті та білі світлодіоди все як на підбір, світяться однаково.

Как питать светодиоды?

Так як передбачалося на кожен ліхтар використовувати більше сотні світлодіодів, потрібно було придумати, як їх запитати. Живити їх хотілося якимось стабілізованим джерелом струму, щоб отримати максимальну яскравість, і стабільність світлового потоку незалежно від напруги в бортовій мережі (10В-15В).
І суто випадково на очі мені попався чудовий імпульсний світлодіодний драйвер CL6807. Цей малюк за заявленими характеристиками здатний живити світлодіоди струмом до 1А. Напругою менше вхідної напруги. Діапазон робочої напруги від 6 до 30В. Це просто ідеально для автомобіля. Обважування мікросхеми: індуктивність, діод і резистор для вимірювання струму в ланцюзі. А ну та ємність, що згладжує.


Мікросхеми замовив у китайців, так як у нас їх чомусь немає у вільному продажу. Індуктивність використовував ту, яка вказана на схемі. До речі мікросхема може регулювати і яскравість світлодіодів подачею як ШІМ послідовності, так і напруги від 0 до 2,5В. Діод SS16.

Світлодіоди включали послідовно-паралельно. Кількість послідовно включених світлодіодів залежить від напруги, яка падає на кожному світлодіоді. Для білих одному кристалі падає 3 з хвостиком вольта, тому включаємо 3 штуки послідовно. Отже напруга на них падатиме 9 з хвостиком вольт що менше напруги живлення (10-15В) означає стабілізація режиму працюватиме. Для червоних та жовтих світлодіодів падіння напруги на одну штуку 2В. Тому послідовно можна включити 4 або 5 штук отримавши при цьому падіння 8 або 10В відповідно. І тут стабілізація теж працює.
Далі послідовні ланцюжки включаю паралельно. Таким чином збільшується струм через весь ланцюг. У середньому світлодіоди я живлю струмом 10мА. Тому, наприклад, щоб запитати 100 червоних світлодіодів, включимо їх у ланцюжка по 5 штук послідовно, і 20 таких ланцюжків паралельно. На кожний послідовний ланцюг струм 10мА. А на всі 20 ланцюгів 10мА х 20шт = 200мА. На цей струм і налаштовую драйвер.

Як розрахувати резистор, який задає струм Rs?

За інформацією з даташиту струм через діоди розраховується за формулою I(mA) = 100/Rs(Ohm). З цієї формули визначимо опір необхідний струму в 200мА Rs=100/I =100/200=0.5 Ом або 2 паралельно включених резистора по 1 Ом.

Виготовлення ліхтарів

Спочатку ідея була заповнити світлодіодами всю площу ліхтарів. Але скло ліхтаря щільно прилягає до відбивача, а світлодіоди заввишки близько 1см (це від кінчика лінзи до кінчика виводів). Тому площину плат довелося "втопити" у відбивач, за рахунок чого плати трохи зменшилися. Щоб зробити форму плати відбивачем я використовував картонні шаблони. Картонні шаблони я підігнав максимально точно. Потім шаблони приклав до текстоліту, обвів маркером і обрізав ножицями "по металу".


Поворотник складається з 2-х плат, одна з яких світить трохи в бік. Це можна буде побачити на фото нижче.
Далі починаю заповнювати плату світлодіодами. Кількість світлодіодів кратна 3, 4 або 5. Це необхідно, щоб запитати їх способом описаним вище.


З'єднання робив за допомогою очищеного від ізоляції монтажного дроту.



Тут же на макетній платі напоюю імпульсний драйвер з усіма необхідними компонентами обв'язки. Конденсатор, що згладжує напаяний з боку діодів.



Все це повторюю для кожної хустки. Потім вважаю загальну кількість світлодіодів та отримую 1034 штуки та офігеваю!


Прогонка на столі




До кожної плати підпаюю дроти та встановлюю плати у свої місця на відбивачі



На старій проводці знаходжу роз'єми, і впаюю в них дроти від кожної плати. Таким чином, фара буде підключатися до штатної проводки без втручання в неї.

Підключаю всю цю справу до машини і граюсь




І порівнюю як світить світлодіодна фара і та що з лампочками розжарювання (ліворуч стандартна фара. справа світлодіодна. Вона яскравіша! :)) )


Мало не забув. Вже за місцем згадав, що до поворотника потрібно додати ще маленькі світики по 4 лампочки. Паяю на маленьких хустках "на коліні" в гаражі. Проводами підключаю до основної плати поворотника.
Щоб реле не блимало швидко (як лампочка перегоріла) ставимо резистори на 6 Ом 20 Вт ну а реально скртука з паралельно включених резисторів 33 Ом х 5 Вт.

Збираємо фари, ставимо на машину та насолоджуємося результатом!











Нижче пропоную ознайомитися з відео демонструючим роботу фар живою

Немає коментарів:

Дописати коментар